注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

hao's lab

C9的设计分享地带

 
 
 

日志

 
 

The Rise of Cobra  

2009-08-19 15:05:56|  分类: 玩具及个人喜好 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

   终于睇左今年最期待既3部科幻大片第2部GI.JOE。之前系T4,仲有年尾既Avatar。又错过左看首影时间,迟左2个星期睇。依段期间好多人都话移出片唔好睇,特效假,话1.5亿用得唔值,我未睇就觉得没可能。我睇戏有个好阉尖既习惯,最好要买最大个厅中间打后3、4排中间2个位,视觉同音效都系最佳既。各位未去UME一厅的朋友注意,过度可能系广州最冻既厅,带多件衫。

    科幻片没剧情睇效果依个讲法系唔多岩既。依的戏不外乎系一班正义既西老打鸠班邪恶既坏人,但系过程细节铺排就十分之紧要。之所以觉得TF2一般,系因为的作战方式早已系预料之中,一班大只佬机械系到肉搏,讲真,真系没新鲜感,还比不上我睇概念设定时兴奋,尤其系破坏者张设定稿真系劲到飞起。

  我睇依种类型的片最中意系入面各种道具产品。所谓既特技系要通过依的产品去体现既。一件道具要点合理地夸张甘使用同配合的咩效果先吸引到观众,依的都我好注重既剧情。基地里面的大屏幕上面的字体、界面,核弹里面的细节,核弹操控器,D6强化装甲,THE DOCTOR注射纳米的操控器,Storm Shadow的飞行器,Ripcord系NIGHT RAVEN到弹出时件保护衣(依段真系好明显没预算做,应该降落时都着住的)等等,依的都系细件头,再加埋各种飞机水艇钻地车,再再加上各个场景,真系睇到我眼都花,过瘾死,根本无暇顾及演员的演技。没留意开的道具设计的朋友可能真系会觉得出片唔好睇,打得又唔够劲,炸得又唔够爆。好多人一完就起身离场,完全没留意片尾段片资做得几甘考究,上面的金属板竟然印左Sigma 6的LOGO,孩之宝做广告真系得,卖新产品同时不忘旧系列。

  入边我最中意既2场1系巴黎大战,D6强化装甲场追逐戏同SNAK EYE的闪避动作设计得好巧妙,2系SNAK EYE同Storm Shadow细个系厨房想遇狼死搏击个场又好得!估唔到靓仔打起身都甘过瘾,迪士尼出品绝对没依的暴力场面。

  我对依的片好睇与否的判断系仲想唔想睇多几次,The Rise of Cobra真系要去买只D9,得闲就咯出来研究下。

下面贴的电影玩具:

The Rise of Cobra - hao -

The Rise of Cobra - hao -

钻地车我一定要买

The Rise of Cobra - hao -

依架飞机的设计好娘,同其他比差个档次。

The Rise of Cobra - hao -

The Rise of Cobra - hao -

The Rise of Cobra - hao -

玩具做成红色玻璃窗效果系好的,吉之岛卖千几蚊!!好在唔中意

 

 

 

  评论这张
 
阅读(381)| 评论(9)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017